Jonge kinderen vaccineren, verhoogt risico op eczeem!

Uit onderzoek blijkt dat vaccineerde kinderen 268% meer kans hebben om eczeem of allergieën te ontwikkelen ten opzichte van niet gevaccineerde kinderen. Dit grote verschil is voor ons een reden om meer uitleg over de relatie tussen vaccinatie en kindereczeem.

Het vaccinatieprogramma in Nederland

Sinds 1957 bestaat er in Nederland het rijksoverheid vaccinatieprogramma ook wel het RVP genoemd. Het doel van RVP is om kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen gevaarlijke infectieziekten. Onze rijksoverheid biedt deze vaccinaties vrijwillig, kosteloos en
laagdrempelig aan via betrouwbare organisaties. Zo krijgt een zwangere vrouw met 22 weken de eerste DKPT-vaccin (Difterie, Tetanus, Kinkhoest en Polio) nog voordat haar kind geboren is. Vervolgens krijgt een kind na de geboorte via het Rijksoverheid vaccinatieprogramma nog 19 vaccins toegediend tot een 14-jarige leeftijd.

Waaruit bestaat een vaccin?

Bij het ontwikkelen van een vaccin wordt er gebruik gemaakt verschillende chemicaliën. Dit bestaat meestal uit onder andere kwik, aluminium, formaldehyde, levende virussen en voor het lichaam vreemde eiwitten. De relatie tussen vaccinatie en kindereczeem wordt hiermee verklaard.

Waarom ontstaan er vaak huidproblemen na een vaccinatie?

Na het vaccineren kan er op de prikplaats roodheid en zwelling ontstaan. Dit is een reactie van het immuunsysteem onder invloed van het lichaamseigen stofje histamine. De reactie van histamine op de prikplaats is (vaak) geen probleem voor het lichaam om dit snel te
verminderen, het is tenslotte lichaamseigen. Uit een vrij recent onderzoek (door een universiteit in Australië) blijkt dat gevaccineerde kinderen 268% meer kans hebben om eczeem of allergieën te ontwikkelen ten opzichte van niet-gevaccineerde kinderen.

Vaccinatie en kindereczeem

Dit komt mede omdat kinderen onder de leeftijd van 2 jaar van nature een minder functionerende lever hebben. Schrik niet, dit is volledig normaal! De lever kan hierdoor chemicaliën zoals bij vaccins wordt gebruikt niet (altijd) op de juiste manier uitscheiden. Waardoor deze stoffen opgeslagen worden in het lichaam. In het rijksoverheid vaccinatieprogramma krijgt je kind 13 vaccinaties voor de tweede verjaardag. Omdat het lichaam van je kindje dit (vaak) niet kan verwerken, wordt het vatbaar voor problemen zoals geelzucht, seborroïsch en/of atopisch eczeem.

Welke vaccins geven meer risico’s op ontwikkelen van eczeem?

DKTP

Volgens onder andere een artikel gepubliceerd in Pulse Magazine in 1997 (toen was er al kennis), hebben kinderen die gevaccineerd zijn tegen kinkhoest 50% meer kans om astma, eczeem of hooikoorts te ontwikkelen op latere leeftijd. Het kinkhoestvaccin zit in combinatie met difterie, polio, en tetanus in 1 injectie. Voordat je kind 1 jaar is krijgt het 4 vaccinaties tegen DKTP (met 22 weken, 3, 5 en 11 maanden). Dit is vaak! Studies laten bovendien zien dat dit ook minimaal 3 keer nodig is voor volledige kinkhoest bescherming onder de 1-jarige leeftijd.

DKTP Booster vaccin

Op 4-jarige leeftijd krijgt je kind het laatste vaccin volgens het rijksoverheid vaccinatieprogramma, dit is wordt het boostervaccin genoemd waardoor het DKTP-vaccin 4-5 jaar werkbaar blijft. Sinds de invoering van het DKTP-boostervaccin in 2001 zijn de aantal eczeem patiënten, vooral op jonge leeftijd, flink gestegen. Hierdoor komen steeds meer ouders terecht in de eczeem cyclus van smeren, krabbende en huilende baby’s en/of kinderen. Ook liggen eindeloze bezoekjes aan huisartsen en dermatologen in het verschiet.

Mijn kind heeft last van eczeem en nu?

De oorzaak van het eczeem is niet altijd even duidelijk, maar kan zeker verband hebben met (recente) vaccinaties. Het is belangrijk extra belasting voor het lichaam te vermijden en ook kan het aanpassen van voeding hierin helpen. Zelfs baby’s die enkel en alleen borstvoeding
krijgen kunnen door aanpassing van het eetpatroon van hun moeder verlichting en vermindering merken. Er is heel veel mogelijk op het gebied van vaccinatie en kindereczeem, bij salon Gewoon Mooy denken wij graag met je mee! Neem gerust contact met ons op, we helpen je met alle liefde.