Het begint vaak met 1 klein rood jeukplekje, vervelend, maar dit kan je nog redelijk negeren. Je denkt misschien het is zo klein, dit gaat wel weer over. Zodra dit plekje groter wordt of het worden er (snel) meer, besluit je toch naar de dokter te gaan. De dokter bekijkt je huid en concludeert dat je last hebt van eczeem of een allergische reactie. Je krijgt een pilletje en/of een zalf voorgeschreven waardoor de jeuk en roodheid afneemt. Gelukkig het helpt!

Allergische reactie

Een paar maanden later merk je dat jouw eczeem vaker opvlamt en de jeuk heviger wordt. Je krijgt zelfs te maken allergische verschijnselen zoals hooikoorts of huisstofmijt. De klachten lijken zelfs steeds meer te worden, hoe kan dit nou? Waarschijnlijk heb jij teveel van een belangrijk stofje in ons lichaam genoemd ‘Histamine’. Wat histamine precies is en welk effect dit heeft op jouw eczeem, leggen wij in deze blog, graag uit.

Wat is histamine?

Histamine is een stofje dat jouw lichaam zelf aanmaakt en bovendien veel verschillende belangrijke taken heeft in het lichaam. De hoofdtaak van histamine is jouw lichaam te helpen in de strijd tegen allergenen*. Histamine is daarom een onderdeel van jouw immuunsysteem!

Hoe werkt histamine in ons lichaam?

Wanneer jouw lichaam een allergeen of pathogeen* heeft ontdekt komt er histamine vrij uit de mestcellen. Tijdens het vrijkomen van deze histamine ontstaat er een laagwaardige ontstekingsreactie in het lichaam, wat zorgt voor extra witte bloedcellen in ons bloed. De vrijgekomen histamine zorgt er tevens voor dat je bloedvaten verwijden zodat de witte bloedcellen sneller het ‘gevaar’ bereiken en kunnen verwijderen.

Histamine reactie

Waarschijnlijk herken je de werkwijze van het stofje histamine wel. Stel voor; je wordt geprikt door een mug, oei! dat geeft roodheid, jeuk en zwelling op de prikplek of de huidreactie wanneer je per ongeluk een brandnetel vast hebt gepakt! Dit zijn twee korte voorbeelden waarbij er snel en kort een histamine reactie in het lichaam optreedt.

Wanneer wordt histamine een probleem?

Als het ‘gevaar’ geweken is dan wordt het stofje histamine afgebroken door enzymen zodat er geen histamine opstapeling kan ontstaan in het lichaam. Wanneer huidige histamine niet wordt afgebroken door bijvoorbeeld te weinig juiste enzymen, blijft het niveau van de histamine te hoog en dit geeft één of meerdere problemen. Denk hierbij onder andere aan;

  • Netelroos,
  • Eczeem,
  • Psoriasis,
  • Jeuk, alsof er beestjes onder je hoofdhuid en huid zitten.
  • Blozen,
  • Astma,
  • Vermoeidheid,
  • Hoofdpijn,
  • Hooikoorts,
  • Allergieën, zoals huisstofmijt, contactallergie of voor wespen/bijen.

Welke effect heeft histamine in relatie tot eczeem?

Roodheid, jeuk en zwelling die eczeem met zich meebrengt kan veroorzaakt worden door een hoog histamine niveau. De jeuk wordt namelijk veroorzaakt door het uitzetten van de bloedvaten, de roodheid door de extra bloedtoevoer en de zwelling door de ontstekingsreactie van het immuunsysteem.

Oorzaken door voeding

Wanneer jij al langer last hebt van eczeem is er een grote kans dat het stofje histamine flink is opgestapeld in jouw lichaam. Dit hoeft niet alleen door allergenen en pathogenen te komen maar dit kan ook ontstaat voor dagelijks veel histamine rijke voeding te eten.

Welke histamine rijke voeding verergert of veroorzaakt eczeem?

Misschien herken je het wel, je drinkt een glaasje rode wijn, je eet een ijsje of je geniet van verse tomatensoep. Niet veel later krijg je te maken met roodheid in je huid bijvoorbeeld blozende wangen, rode uitslag rond de mond of jeuk op je armen.

De volgende voedingsmiddelen zijn histamine rijk en kunnen hierdoor jouw eczeem veroorzaken of verergeren;

  • Zuivelproducten; diverse kaas, kwark, yoghurt en melk,
  • Vlees; varkensvlees, lamsvlees en wild,
  • Gedroogd vlees of gezouten vlees; rauwe ham, salami en cervelaatworst,
  • Vis; makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines en schaal- en schelpdieren,
  • Tarweproducten,
  • Groente; tomaten, spinazie, bietjes en champignons,
  • Fruit; avocado en grapefruit,
  • Gefermenteerde voeding, zuurkool, kefir, kombucha en augurken,
  • Gedroogd fruit; rozijnen, pruimen, dadels en vijgen,
  • Kruiden; vanille, kaneel, kruidnagel, koriander, gember, nootmuskaat.

Wat te doen bij eczeem klachten?

Wanneer jij eczeem ervaart en vermoedt na het lezen van onze blog, dat teveel histamine in jouw lichaam de oorzaak is? Dan raden wij jou aan deze bovenstaande voedingsmiddelen 2 maanden te vermijden. Hierdoor kan jij zelf uittesten of jouw eczeem veroorzaakt wordt door voeding die histamine rijk is.

Mocht dit geen verschil uitmaken dan zijn wij er voor jou! Door onze kennis, ervaring en effectieve methode kunnen wij achterhalen waarom jij momenteel eczeem ervaart.

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of een afspraak wilt maken.

* Allergenen kunnen voorkomen in: gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe), schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten (8 soorten), selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren.
* Pathogeen: Ongewenste bacteriën, schimmels en/of virussen in het lichaam.

“Take care of yourself and fall back in love with your skin”

Susanne van Steijn